Weselne trendy deserowe w 2017 roku

Wielopiętrowe a minimalistyczne, pełne zdobień i te ich pozbawione, klasyczne oraz nowoczesne – różnorodne oferty tortów weselnych okazują się już niewystarczające w 2017! Jakie są więc deserowe trendy tego roku?

Do Polski zawitał zachodni trend znany za granicą jako ‘candy bars’ lub ‘sweet tables’. Żadne przyjęcie nie może się dziś obyć bez specjalnie zaaranżowanego dla gości kącika słodkości. Ale gdy jeszcze niedawno najpopularniejsze były słodkie stoły projektowane na wzór tych wiejskich - dziś polski weselny ‘sweet table’ musi charakteryzować się wyobraźnią i pomysłem. Nie chodzi zatem już o bogactwo suto zastawionego stołu, ale o stworzenie dla gości nietuzinkowej kulinarnej atrakcji.

Małe co nieco, nie tylko dla maluchów

Myśląc o dziecięcych słodkościach, przed oczyma najczęściej pojawiają się zastępy różnokolorowych cukierków, słodkich lizaków oraz wielosmakowych drażetek, fasolek czy landrynek. Kto nie chciałby ujrzeć kącika dziecięcych marzeń w rzeczywistości i móc pobuszować wśród ukochanych smakołyków? Tak narodziła się idea ślubnego cukierkowego bufetu, który pozwala gościom przenieść się na chwilę w bajkową rzeczywistość słodkości.

Ale dziecięce wspomnienia to również przyczepa z lodami lub lodziarz z rikszą objeżdżający miasto, aby móc podarować dzieciakom uśmiech wraz z gałką ulubionego smaku. - Bary z lodami na weselach to prawdziwy hit - mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej. - Lody kojarzą się bowiem z rodziną, dzieciństwem i szczęściem, a w dodatku to jedne z ulubionych słodkości tak mniejszych, jak i większych weselników - dodaje.

Sweet home

Młode pary coraz częściej pragną, aby ich goście poczuli się na weselu jak we własnym domu. Tak narodziła się koncepcja pączkowego bufetu, w którym można znaleźć nie tylko donuty na patyku, ale i malutkie pączusie leżące w koszyku czy nawet kompozycje z pączków połączonych ciepłym karmelem. Aby dobrać się do słodkości, nie uniknie się tu jednak zabrudzonych rąk. Ale czy nie tak najczęściej jada się w domu?

Ta sama idea legła u podstaw beczek całych wypełnionych popcornem! Przeróżne smaki - od słonych, przez ostre, aż do słodkich mają zapewnić weselnikom nie tylko familijną atmosferę, ale i oryginalne doznania smakowe i przyjemność stałego chrupania.

Coś dla koneserów

Dla lubiących bardziej tradycyjne rozwiązania, wciąż popularnym w 2017 roku rozwiązaniem jest klasyczna gorzka czekolada, jednak podana w sposób nieco bardziej wyszukany. Kilkumetrowa fontanna, w której można maczać dowolne dodatki to elegancki, lecz spektakularny weselny trend deserowy.

Torty również całkowicie nie wychodzą tego roku z łask. Skomponowane jednak z nieskazitelnie wykonanych makaroników lub babeczek czy składników wytrawnych jak np. sery - to prawdziwy rarytas dla kulinarnych koneserów.

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.