Jak jeść lody bez wyrzutów sumienia?

Podczas letnich miesięcy, kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, z chęcią sięgamy po zimne przekąski. Nie ma w tym nic dziwnego – lody schładzają organizm i poprawiają nastrój. Dowiedz się, jak je jeść, żeby nie przytyć!

Lody są wspomnieniem lata, przywodzą na myśl wakacje i słoneczne dni. Kojarzą się nam również z dzieciństwem, czasami, kiedy lody były drobną przyjemnością, nagrodą za piątkę z matematyki czy dobre sprawowanie.

Aby humor był lepszy

Zimna, słodka przekąska skutecznie może poprawić nastrój. Już jedna gałka lodów może sprawić, że poczujemy się szczęśliwsi. Po jej zjedzeniu wzrasta w organizmie poziom serotoniny, popularnie określanej jako hormon szczęścia. Podniesienie poziomu tej substancji w organizmie pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia i ma działanie antydepresyjne. Niski poziom serotoniny może z kolei powodować uczucie zdenerwowania i rozdrażnienie.

Dwa razy mniej kalorii niż baton

Spożywając lody, przyjmujemy węglowodany będące źródłem aktywności zarówno dla najmłodszych, jak i dla pracujących osób dorosłych. Energia, powstająca w wyniku spalania glukozy, pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, a także obniża poziom stresu.

Lody śmietankowe mają ponad dwa razy mniej kalorii niż babka biszkoptowa czy baton czekoladowy. Ba! Dietetycy informują, że po sorbety i lody możemy sięgać nawet wtedy, kiedy jesteśmy na diecie. Są one szybko trawione i nie zalegają długo w organizmie.  Dla porównania jedną porcję zimnego przysmaku jesteśmy w stanie spalić, kosząc trawę przez ok 20 minut czy jeżdżąc na rowerze przez kwadrans.

Lody dla dbających o linię

Czy fakt, że lody mają kalorie, jest wystarczającym powodem, by zrezygnować z przyjemności zajadania się nimi? Nie. Nawet, jeśli zależy nam na smukłej sylwetce i odchudzamy się, sięganie od czasu do czasu po małą porcję nie może zaszkodzić. – Sorbety posiadają najmniejszą wartość energetyczną wśród lodowych przekąsek. W ponad 50% składają się z wody, dlatego mają orzeźwiający i delikatny posmak – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor ds. Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

– Sorbety nie zawierają także śmietany, mleka ani jajek, dzięki czemu posiadają zerowy poziom tłuszczu. Warto zajadać je w przeznaczonych specjalnie na lody pucharkach, słodki wafelek to dodatkowa porcja kalorii – dodaje.

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.