Sztuka serwowania deserów lodowych

Lody w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. W 2016 roku według statystyk Polak wydał na zimne desery około 45,20 zł, czyli dwa złote więcej niż we wcześniejszym roku. Czy jednak potrafimy atrakcyjnie podać lodowy deser?

Zanim stworzono pierwszy wafelek, lody serwowano w szklanych naczyniach lub po prostu w woskowanym papierze. Za wynalazcę chrupiącego rożka uważa się Włocha Marchiony’ego, który stworzył go w 1860 roku. Podobny pomysł miał także E.A. Hamwi podczas targów w St. Louis w 1904 roku, kiedy rolował wafle dla sprzedawcy z sąsiedniego stoiska, któremu zabrakło talerzy.

Jak jest teraz?

Istotny dla finalnego efektu podania lodów jest wybór naczynia. – Lody mogą być podawane w sposób tradycyjny lub bardziej nowoczesny. W pierwszym przypadku słodki posiłek przygotujmy w pucharku lub kielichu. W razie wątpliwości, który z nich będzie najbardziej odpowiedni, polecamy porcelanowe pucharki z ręcznym zdobieniem, które na specjalne zamówienie marki Bracia Koral przygotowały Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A. Serwowany w nich deser nabierze unikatowego, eleganckiego charakteru – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

- Lody możemy także podać na talerzu, który stwarza przestrzeń do eksperymentowania i finezyjnego układania lodów, owoców czy dodatków do deseru. Po prawej stronie talerza umieszczamy łyżeczkę, najlepiej ułożoną na serwetce. Jeśli chcemy podać chłodny deser w bardziej innowacyjny sposób, możemy na wzór metody ze starożytnego Rzymu ukryć lody w owocu. Jako naturalne naczynie świetnie sprawdzi się arbuz, ananas czy melon – dodaje Gąsiorowski.

Moc dodatków

Do dekoracji deserów posłużą płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, a także tarta czekolada lub rodzynki. Naturalny smak, a jednocześnie atrakcyjną dekorację uzyskamy, dodając posiekane owoce np. truskawki, jagody czy wiśnie. Ciekawe inspiracje możemy również zaczerpnąć z kuchni tajskiej, w której do lodów są dodawane kwiaty np. świeże storczyki. Dla miłośników słodkich dodatków sprawdzą się także czekoladowe ozdoby np. listki czy pałeczki.

Wybierając lody do deseru, warto zwrócić uwagę na temperaturę, w jakiej są przechowywane. Te, które spożywamy, powinny mieć -5 stopi. Wówczas uzyskają najlepszą konsystencję i smak. Lody przetrzymywane zbyt długo w zamrażarce są trudne do dzielenia i jedzenia. Z kolei zbyt roztopione mogą stracić swój atrakcyjny wygląd i smak. Kunsztownymi ozdobami deseru będą także bezy, kruche ciasteczka lub wetknięte w jego środek wafelki o różnych kształtach.  

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.